Strava nás dokáže zahřát či zchladit obdobně jako obleční. V parných letních měsících se proto vyplatí zvážit, jaké potraviny na talíř zařadíte a kterým se pro tentokrát vyhnete. V následujícím článku se s vámi rozdělíme o několik praktických tipů, co v létě konzumovat, abyste se cítili skvěle a tělu dodali co nejvíce živin a vitaminů. Jedno univerzální pravidlo vám však můžeme dát hned na začátku – kupujte lokální ovoce a zeleninu a do jídelníčku zařazujte lehkou a čerstvou stravu, optimálně co nejvíce v syrovém stavu.
Maso vás zahřeje
Jídlo, které v létě konzumujete, by vás nemělo vysoušet a zahřívat. Zvláště lidé ve starobním důchodu trpí častými problémy s dehydratací a tak vyšší spotřeba suché stravy (například pečiva, uzenin) přispívá k výraznému oslabení zažívání a také k zahušťování krve. Například pokud sníte větší množství masa, které má tendenci váš organismus spíše zahřívat, můžete si přivodit bolesti hlavy a vyčerpání. Výše uvedená strava navíc vede i k redukci tekutin v těle. Přitom právě v létě je nutné chránit srdce před přehřátím a zvlhčující potraviny jsou nejlepší volbou. Proto se v létě více než v dalších ročního obdobích vyplatí uvažovat nad skladbou svého jídelníčku.
Obiloviny jako základ letního jídelníčku
Základ letní stravy by měly tvořit obiloviny – především ty ochlazující jako je kukuřice, rýže, oves, ječmen nebo amarant. Konkrétně právě amarant má největší obsah proteinu a vlákniny ze všech obilovin. Navíc obsahuje skvalen, nenasycený uhlovodík, který snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji proti rakovině. Z luštěnin je velmi vhodná sója, která nejenže neobsahuje žádný cholesterol, ale díky absenci lepku je vhodná také pro bezlepkovou dietu či celkové odlehčení jídelníčku. Z minerálních látek poskytne vašemu tělu dostatek vápníku, železa, hořčíku, fosforu či zinku. Minerální látky je nutné v letních měsících doplňovat kvůli vyšší potivosti a zvýšenému odvodňování organismu.
Ochlazující zelenina a ovoce
Velkou složku letního jídelníčku by měla tvořit nepochybně zelenina a ovoce. Dejte si k snídani jahody, hrušky či lesní plody. A k obědu si naservírujte zchlazující rajčata, cukety, okurky či lilek. Právě poslední jmenovaná zelenina má silné antioxidační účinky a zlepšuje peristaltiku střev. Zároveň zabraňuje lámavosti drobných krevních kapilár, která trápí nejen důchodce. Lilky obsahují okolo 90% vody, což z nich činí ideální letní potravinu. Obdobné množství vody obsahuje také okurka, která nejenže organismus příjemně ochlazuje, ale obsahuje také vitamíny a protinádorové látky. Chrání tak prostatu, prsa, vaječníky, plíce i dělohu. Cukry a vysoký obsah vitaminu B působí skvěle proti únavě.
Zeleninu konzumujte syrovou i tepelně upravenou – vyzkoušejte studené zeleninové polévky, zeleninová rizota či krátce dušené kompoty. Tyto potraviny přispívají k tvorbě kvalitních tělních tekutin a chrání organismus před vysoušením.
Nezapomeňte ani na bylinky a koření
Velká část koření je známá spíše svými zahřívacími účinky – například skořice či zázvor, které výrazně prokrvují organismus. Existuje však několik druhů bylinek, které dokáži odvádět z těla horkost a v létě vás perfektně osvěží. Silný zchlazující účinek má například máta, kterou v teplých arabských zemích popíjejí ve formě silného čaje s cukrem. Ochladí vás také fenykl či koriandr, které můžete pro lepší stravitelnost přidat do marinád či na ochucení salátů z červené řepy a okurek. Zchlazujícími účinky se může pochlubit také šalvěj, meduňka, celerová nať či kopřiva. Termoregulace organismu je úzce spojená z činností jater a lymfatického systému – proto nic nepokazíte čajem na posílení jater.