Mohli bychom ji nazvat strašákem moderní doby nejen pro lidi v důchodovém věku. Rakovina je dnes druhou nejčastější příčinou úmrtí. Za jejím vznikem stojí mnoho faktorů – dědičné predispozice, kouření, stres, alkohol, ale také nesprávné stravování. Nevhodným jídelníčkem můžete riziko onemocnění zvýšit až o třetinu. Proto si na talíř naservírujte potraviny, které váš imunitní systém posílí. Strava, která působí preventivně proti vzniku rakoviny, obsahuje zpravidla hodně vlákniny, zeleniny, ovoce a naopak málo živočišných tuků. Perfektní variantou jak do sebe dostat mnoho vitamínu a prospěšných látek z ovoce a zeleniny, jsou šťávy získané pomocí odšťavňovače přímo doma. Kvalitní suroviny pro šťávy koupíte na trzích nebo také v supermarketu – chtějte však kvalitu namísto nejnižší ceny a potravinu z blízka, nejlépe původem z České republiky nebo z některé země s nami sousedící.
Třetina nádorových onemocnění souvisí s jídelníčkem
Naše tělo tvoří přibližně 60 bilionů buněk, z toho asi 200 tisíc buněk má rakovinotvorný potenciál. Každý člověk v sobě tedy nosí rakovinné zárodky a zdravý organismus je zpravidla zničí. Problém nastává v okamžiku, kdy svůj obranný systém oslabíte nevhodným životním stylem, stresem počínaje a špatným stravováním konče. „Třetina všech nádorových onemocnění má souvislost s tím, co jíme. Strava je jeden z nejdůležitějších faktorů zevního prostředí. Obecně se její vliv může uplatňovat buď nepříznivě tím, že podporuje vznik a růst nádoru, nebo příznivě, kdy strava může působit ochranným způsobem,“ potvrzuje Doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc., z brněnské Fakultní nemocnice.
Jablko, česnek i luštěniny
Jak říká staré lidové rčení – jedno jablko denně a nepotřebujete lékaře. Jablka ve své slupce obsahuji triterpenoidy, které dokáží zlikvidovat rakovinotvorné buňky. Hojně si je proto servírujte, stejně jako třeba česnek. Látky v něm obsažené zpomalují dělení rakovinných buněk a rovněž chrání před onemocněním rakovinou. Tepelně neupravený má silnější účinek. Obdobně působí také cibule či pórek. Do arzenálu, jež vás ochrání před nádorovým onemocněním, zařaďte alespoň jednou týdně také luštěniny. Fazole i čočka jsou bohaté na vlákninu a obsahují inositol, který chrání před rakovinou střev, prostaty i prsu.
Proti rakovině prsu žampiony i zelený čaj
Podle studie publikované v the International Journal of Cancer působí proti rakovině prsu také konzumace hub. Výzkum byl proveden na dvou tisícovkách čínských žen, které denně snědly alespoň 10 gramů žampionů. Ukázalo se, že mají o 64% nižší riziko rozvinutí rakovinu prsu a to díky kyselině linolové, která je pro ochranu před touto chorobou klíčová. Tato studie také ukázala, že u žen, které kombinují tzv. houbovou dietu a zároveň pravidelně pijí zelený čaj, klesá riziko rakoviny o téměř 90%. Zelený čaj je velmi silným antioxidantem a zároveň protizánětlivým prostředkem, který podporuje imunitu. Až si tedy příště dáte žampiony, nezapomeňte je zapít hrnkem kvalitního zeleného čaje.
Pozor na přesolené potraviny
Tak jako existují potraviny, které nás dokážou před vznikem rakoviny ochránit, existují i takové, jež riziko tohoto onemocnění zvyšují. Opatrní buďte při konzumaci příliš solených jídel, která mohou až dvojnásobně zvýšit riziko rakoviny žaludku. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří denně zkonzumují 12-15 gramů soli. Jedna z posledních japonských studií jedenáct let sledovala stravovací návyky u 40 tisíc osob. Výsledky ukázaly, že u lidí, kteří nadměrně konzumovali slané výrobky, se rakovina žaludku objevovala až dvakrát častěji v porovnání s kontrolní skupinou. Podle statistik je právě rakovina žaludku čtvrtým nejčastějším zhoubným onemocněním a ročně na ni zemře téměř 800 tisíc osob.