Jak se ve vyšším věku nespálit při nákupu potravin

Nabídka hypermarketů a supermarketů je dnes široká a zákazníky často láká na výhodné slevové akce. Řada z nás se však při nákupu dívá nejen na cenu, ale také na složení potravin. Ne každý výrobek je totiž vždy tím, čím se tváří být. Křehčené maso obsahuje vyšší množství soli, což neocení lidé s vyšším krevním tlakem. A pokud nakupujete rozpékané pečivo, buďte připraveni, že ztvrdne rychleji než to čerstvé. Do obchodu tak budete muset častěji. V tomto článku vám dáme tipy, na co si v obchodě dát pozor.

U křehčeného masa zaplatíte také za vodu

V regálech obchodů běžně najdete křehčené maso, nejčastěji se jedná o krůtí a kuřecí, výjimkou však není ani hovězí a vepřové. Jde o masný polotovar, který je napuštěn vodou se solí a konzervačními látkami, například polyfosfáty. Produkt může být nastaven tekutinou i o více než 20 %, počítejte tedy, že s křehčeným masem platíte také za vodu. Pokud ho koupíte a uvaříte, jeho hmotnost se zmenší a může být také více slané. Někteří odborníci na výživu upozorňují také na zdravotní rizika. Vyšší obsah soli zvyšuje riziko vysokého tlaku a s ním spojených kardiovaskulárních chorob. „Z hlediska výživového jsou ale v podstatě horší obsažené polyfosfáty, protože zvyšují celkový příjem fosforu, samozřejmě fosfor je důležitý biogenní prvek, ale pokud přijímáme velké množství fosforu, tak dochází ke špatnému vstřebávání vápníku a můžeme tím ohrozit tvorbu kostí zubů a ještě některé další fyziologické funkce,“ řekla ČT 24 Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Polyfosfátů přitom přijmeme velké množství i bez křehčeného masa. „Jsou obsaženy v kolových nápojích, jsou v řadě masných výrobků a také v tavených sýrech,“ doplnila Dostálová.  Ve vyšším věku trápí vysoký tlak mnoho osob, řada z nich také dodržuje dietu a vyhýbá se přesoleným jídlům. Pokud je to také váš případ, zvažte, zda dále nakupovat masné polotovary s vyšším obsahem soli.

Jogurtové výrobky neobsahují vždy prospěšné bakterie

Mezi mléčnými výrobky často najdete produkty označené jako jogurtový dezert nebo jogurtová pochoutka. Pravý jogurt se vyrábí prokysáním mléka, smetany nebo podmáslí či jejich směsí nazývanou čistá jogurtová kultura, což je směs dvou druhů zdraví prospěšných bakterií. Produkty označené jako jogurtové pochoutky či dezerty, však jsou tepelně ošetřeny termizací, aby se prodloužila jejich trvanlivost. Během tohoto procesu dochází k usmrcení živých bakterií, čímž ztrácí velkou část pozitivních účinků na zdraví. Opatrní buďte také při nákupu sýrů. Krom běžných sýrů z mléka v regálech najdete také produkty označené jako výrobek sýrového typu. Namísto mléka však obsahují pouze rostlinný tuk, škrob a soli. A výrobkům s vyšším obsahem soli by se opět měli vyhýbat lidé s vysokým tlakem.

Rozpékané pečivo rychleji tvrdne

Tento typ pečiva se vyrábí ze zmrazeného polotovaru, který se přímo na místě pak dopéká a ohřívá. Chuťově rozdíl nepoznáte, ve srovnání s běžným pečivem však rychleji tvrdne. Spotřebovat ho tedy musíte co nejrychleji. „Prokázalo se, že ty zmrazené předpečené polotovary tuhnou rychleji, to stárnutí je tedy rychlejší. Nutričně je to v podstatě stejné, rozpékané pečivo možná obsahuje trochu více tuku, ale to je nepatrné množství,“ vysvětlil v rozhovoru pro server Lidovky.cz Josef Příhoda z Ústavu sacharidů a cereálií při Vysoké škole chemicko-technologické. Od srpna loňského roku musí prodejci informovat své spotřebitele, zda je pečivo čerstvé nebo dopékané ze zmrazených polotovarů.  Pojmem „čerstvý“ může být označen jen chléb a pečivo, které je prodáváno nejpozději do 24 hodin po upečení. Pokud tedy ve vyšším věku nechcete chodit pro pečivo každý den a chcete chléb, který déle vydrží, sledujte při nakupování pozorně štítky, které koše s pečivem označují. A zvolte raději čerstvé pečivo.

Komentáře