Jak mít ve vyšším věku zdravý zrak

Zdravý zrak není ve vyšším věku samozřejmostí, s přibývajícími léty jsou naše oči náchylné k působení různých nežádoucích vlivů a vzrůstá také riziko šedého či zeleného zákalu. Po letech doslova sklízíme ovoce a naše tělo, včetně zraku, se nám odměňuje za náš životní styl a životosprávu. V následujícím textu vám dáme několik tipů, jak své oči chránit pomocí správné výživy a životního stylu.

Oči stárnou

Oční svaly postupně slábnou od pětačtyřiceti let a v šedesáti už většina z nás potřebuje brýle na čtení. Je to přirozený proces, ve srovnání s ostatními orgány totiž není oční čočka protkána krevními vlásečnicemi, které by jí poskytovaly živiny a odváděly pryč toxiny či odumřelé buňky. Proto má schopnost regenerace prakticky jen v mládí. S rostoucím věkem se tak stává citlivější a snáze ji může poškodit znečištěné ovzduší, špatná životospráva či nadměrné sledování televize či počítače. Velmi nebezpečné je také UV záření, které dokáže nenapravitelně poničit sítnici i oční čočku.

Nepodceňte návštěvu lékaře

Ve vidění se mohou objevovat drobné tečky nebo skvrny, které jsou normálně neškodné. Pokud však přetrvávají, navštivte svého očního lékaře. Ten také dokáže včas odhalit, zda se u vás neobjevuje šedý zákal, který dokáže napravit operace. Počítejte však, že riziko tohoto onemocnění je vyšší, pokud dlouhodobě kouříte. U starších osob se také často objevuje zelený zákal, neboli glaukom, který způsobuje zvýšení nitrooční tlak a který vede k poškození zrakového nervu.  Glaukom postupně vede k tunelovému vidění a slepotě. Vaše oči ohrožuje také tzv. makulární degenerace, což je onemocnění sítnice způsobené stárnutím. Může postupovat pomalu i velmi rychle. Poškození zraku může zpomalit či odvrátit opět jen včasná návštěva očního lékaře a správná léčba.

Jídelníček pro vaše oči

Vědecké studie prokázaly, že některé potraviny snižují riziko očních onemocnění. Strava bohatá na vitaminy, karotenoidy a minerální látky pomáhá odbourávat volné radikály a chrání zrak před oxidativním poškozením. Zároveň udržuje funkci očního nervu a snižuje riziko šerosleposti. Jednou z nejvíce skloňovaných potravin, co se týká pozitivního vlivu na oči, je mrkev. Je to kvůli velkému množství karotenů. Z nich v těle vzniká vitamin A, který chrání oči před šeroslepostí. Blahodárně působí také žloutek, který obsahuje lutein, lecitin, cystein a další aminokyseliny a sloučeniny s obsahem síry. Všechny tyto látky chrání zrak před onemocněním šedým zákalem. Do svého jídelníčku zařaďte také borůvky a hroznové víno, které díky antokyaninu zlepšují vidění za šera i v noci. Pravidelnou konzumací zeleniny a ovoce ochráníte nejen zrak, ale celý organismus.

Denní světlo i pravidelné cvičení

Zkuste se vyvarovat silnému slunečnímu světlu, které může poškodit zrak a zvýšit tak riziko šedého zákalu. Noste pravidelně sluneční brýle či kontaktní čočky s UV filtrem, které ochrání před nebezpečnými paprsky. Pokud je vám přes 60 let a chcete dobře vidět, zkuste zvýšit intenzitu denního světla ve svém bytě a roztáhnout záclony či závěsy. Oči starších osob potřebují až třikrát více světla než oči mladých lidí, aby dobře viděly. Dalším rizikovým faktorem je nadváha zvyšující pravděpodobnost onemocnění cukrovkou, která může následně vést až ke ztrátě zraku. Abyste se udrželi v dobré kondici, pravidelně cvičte. Vyhnete se nejen kilům navíc, ale podpoříte také cirkulaci kyslíku v těle, což pozitivně působí i na zrak.

zdroj obrázku: copmfight.com, autor: Rob Unreall

Komentáře